Zangvogels

Tuinvogeltjes

In onze tuin hebben we een voederpaal staan waar we de vogeltjes bijvoeren in de winter met voornamelijk graan en zonnebloempitjes. Van lieverlee vinden steeds meer vogeltjes onze tuin, waarbij we zelfs al een aantal vaste gasten hebben. Met de komende Nationale Tuinvogeltelling op 28, 29 en 30 januari 2022 blikken we terug op alle vogeltjes die deze winter even een pitstop hebben gemaakt bij ons.

Tortelduifjes en kauwtjes

Wij hebben altijd veel Turkse Tortels in de tuin lopen, op een bepaald moment hadden we zelfs een groepje van 10 tortels geteld (voor ons tuintje is dat een hoop 😉 ). Maar op het moment dat de kauwtjes komen, worden de tortels weggejaagd van de voerplek. De kauwtjes zijn vele malen brutaler dan die lieve torteltjes. Beide groepen weten onze voerplek regelmatig te vinden.

Halsbandparkiet

Af en toe komen de halsbandparkietjes ook langs om wat zonnebloempitjes te stelen. In Nederland hebben ontsnapte (en losgelaten) kooivogels een eigen kolonie gevormd, in sommige wijken is deze kolonie zo groot geworden dat ze zelfs overlast veroorzaken. Bij ons in de wijk hebben we af en toe een tweetal vliegen. En wat zijn ze mooi kleurrijk!

Meesjes!

En dan nog mijn favoriete tuinvogeltjes, de meesjes. Bij ons komen zowel de koolmeesjes als de pimpelmeesjes regelmatig een zonnepit stelen. Ze pakken snel een zonnepit en eten deze op hun gemakje op in de olijfboom. Ik moet zeggen dat ze er wel een zooitje van maken hoor. Onder de olijfboom liggen regelmatig de schillen van de zonnebloempitjes. Maar ach, wat blijven ze schattig om te bewonderen.

Andere vogelgasten

De bovenstaande vogeltjes zijn eigenlijk vaste gasten in onze tuin, maar natuurlijk zien wij ook wel eens andere gasten. Zo komen de roodborst en de winterkoning even buurten, deze twee zijn alleen zo snel weer weg dat we (nog) geen mooie foto’s van ze hebben kunnen nemen. Van de vinkjes, de heggenmus en de blauwe reiger hebben we wel mooie plaatjes kunnen schieten. Ik ben benieuwd welke vogelsoorten we dit weekend mogen zien tijdens de Nationale Vogeltelling. Doen jullie ook mee?

2 reacties

  • Ingrid

    Mooie foto,s. Leuk dat het steeds beter lukt om vogels in de tuin te krijgen en te houden. De reiger zal iets minder zijn gezien zijn voorkeur voor de vijver maar het blijft een mooie vogel. Nu hopen dat deze blog heeft meegeholpen om mensen nieuwsgierig te maken voor de tuinvogeltelling. Bij ons is het in elk geval gelukt.?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *