Steltlopers,  Vogels,  Watervogels

Bij ons aan de Gruttoplas

Een verscheidenheid aan watervogels

In 2020 is men in de Lier begonnen met het aanleggen van een Gruttoplas. Het Kraaiennest was voorheen te diep voor steltlopers en weidevogels. Echter, hier hebben ze gelukkig een eind aan gemaakt. Sinds eind 2020 is deze gruttoplas gereed en wordt sindsdien in grote getalen in gebruik genomen door onder meer steltlopers, weidevogels, sternen, zwaluwen en zangvogels. Ook de grutto maakt gretig gebruik van deze mooie plek. En wij komen er ook graag.

In het vroege voorjaar hoorde we telkens als we een dagje later kwamen, steeds meer het getetter van deze grutto’s, als je goed luistert roepen ze snel hun eigen naam achter elkaar: grutto, grutto, grutto, gruttoooo. De groep werd steeds groter, het getetter steeds luider. Echter, in Nederland wordt de groep grutto’s steeds kleiner door het verdwijnen van hun leefgebied, veenweide. De Grutto is een echte trekvogel. Vanuit Afrika (of Zuid-West Europa) komen ze in Nederland om hier te broeden. In het vroege voorjaar zijn de grote groepen te zien in de Gruttoplas. Nu, in de zomer, zijn ze druk aan het broeden. Dit gebied is beschermd gebied en niet toegankelijk voor ons tot en met augustus. En maar goed ook.

Maar ook met minder grutto’s, blijft dit een fantastisch gebiedje, met een veelvloed aan vogelsoorten. De onderstaande plaatjes zijn allen dit voorjaar door ons geschoten. Ongelofelijk hoe groot het vogelbestand hier is, terwijl de Gruttoplas zelf nog geen jaar af is.

Een walhalla voor watervogels. Zo zijn er verscheidene eenden, ganzen en zwanen te vinden, maar ook weidevogels als de kluut en de tureluur. Het afgelopen voorjaar hebben de kluten ook gebroed in dit gebied. Met de dag zie je de baby kluten groeien. Kan je naar blijven staren. Van die donzige kuikentjes met een enorme snavel. Gelukkig doen de ouders de kuikens goed beschermen, er ligt veel gevaar op de loer.

We vinden het heerlijk om na ons drukke werk even erop uit te gaan en even te gaan koekeloeren bij onze vriendjes aan de gruttoplas.
Het is fantastisch om te zien dat de kuikens zo snel opgroeien.

Eén reactie

  • Ingrid

    Wat is de natuur toch mooi. Zoveel prachtige watervogels. Jullie krijgen de slag van het fotograveren al goed te pakken. Niets moeilijker als vogels spotten en dan ook nog zo mooi op de foto krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *