Dagje vogelen in de Biesbosch
Afgelopen zondag hebben we een vogelexcursie gedaan. Samen met een klein groepje vogelliefhebbers zijn wij op pad gegaan in de Biesbosch, op zoek naar bijzondere soorten. Het was voor ons de eerste keer dat wij met zo’n soort excursie mee zijn geweest, dus we hadden geen verwachtingen van deze dag. En ondanks dat de Biesbosch voor ons slechts 45 minuten rijden is, zijn wij hier nog niet eerder geweest.
Stukje geschiedenis
Oke, ik zal jullie alle details omtrent de groepsexcursie besparen, maar toch een kleine introductie. Het was een leuke groep mensen met genoeg interesse in vogels. De groepsleider was een doorgewinterde vogelaar. Hij houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met vogelen en wist ons dan ook veel bij te brengen. Onze dag begon met een boottochtje door de Biesbosch. De fantastische schipper was een echte Dordtenaar en wist ons dan ook een hoop bij te brengen over de geschiedenis van de Biesbosch en een hoop anekdotes. Zo had ik geen idee dat de Biesbosch, zoals wij die kennen, nog relatief jong is (pas in 1994 is dit een natuurreservaat geworden). Vroeger werd in de Biesbosch voornamelijk griend geteeld. Griendwerkers, ook wel grinduilen genoemd, sneden verschillende soorten wilgen. De wilgentakken werden vervolgens verwerkt in vlechtwerk en andere toepassingen. Een zwaar beroep wat nu niet meer bestaat. Ik wist trouwens ook niet dat aspirine van wilgen gemaakt werd. Zo schijnt het zo te zijn dat bevers ook nooit hoofdpijn hebben. De dag begint in ieder geval met een lach!
Stukje varen
Genoeg gelachen, het is tijd om een stukje te gaan varen. En je gelooft het nooit! Een bever laat heel even zijn hoofdje zien. Fantastisch mooi. Helaas dook het beestje zo snel weer weg, dat we er geen foto van hebben kunnen maken. Hier baal ik nog steeds van tot de dag van vandaag. Moeten we toch weer een keertje terug voor dit perfecte plaatje. Verder horen en zien we een verscheidenheid aan vogels, voornamelijk de kleine karekiet horen we goed. Ook een paar spechten komen voorbij. Maar, we varen speciaal voor de visarend. De visarend heeft zich in 2016 voor het eerst broedend in Nederland gevestigd, in de Biesbosch! Nu zitten er wel drie broedparen in de Biesbosch en wij gaan ernaar opzoek. En wat zien we daar voor groots op een tak zitten?
Stukje nieuwe Dordtse Biesbosch
Na enige tijd de imposante visarend te hebben bewonderd, gaan we door met varen. We hebben nog enkele waarnemingen gezien, maar geen bijzondere. Volgende stop, de nieuwe Dordtse Biesbosch. Enige jaren geleden was dit landbouwgebied, maar dit is omgetoverd naar een natuur- en recreatiegebied, boordevol vogels. Bijzonder zijn de steltkluten die aan het foerageren waren. Prachtige vogels op stelten, net wat schattiger dan de normale kluut.
Stukje met de auto
Na genoten te hebben van al het pracht in de Nieuwe Dordtse Biesbosch, gaan we door. Met de auto de pont op, op weg naar de Brabantse Biesbosch. Onder leiding van onze reisleider, hebben we de Biesbosch met de auto verkend en ter plekke bijzondere vogels waargenomen. We hebben zoveel krokkelweggetjes gereden, dat ik de weg ben kwijtgeraakt. Dus waar we allemaal zijn geweest durf ik niet meer te zeggen. Tussendoor hebben we uiteraard ook nog leuke waarnemingen gezien, zoals een lepelaarskolonie en de bijzondere casarca ganseenden. Ook in de polders van het Biesbosch hebben we nog genoeg grazers gezien om al het gras bij te houden.
Wat wel enorm bijzonder is, is dat we vandaag meer dan genoeg getrakteerd zijn door de roofvogels in het gebied. Naast de visarend, hebben we ook een zeearend zien zitten. Ons geluk kon niet op, toen we de visarend weer voorbij zagen vliegen, waarbij de rest van de vogels in paniek wegvlogen. Aan het einde van de dag hebben we nog enkele buizerds en bruine kiekendieven gezien. Wat een heerlijke vogeldag was het weer.
Eén reactie
Ingrid
Wat een leuk verhaal en weer prachtige foto,s. Zo te zien hebben jullie ervan genoten. Ik kan niet wachten tot jullie volgende avontuur.