Mooi Beestje!,  Zeezoogdieren

Mooi Beestje! De zeehond

Vanwege de drukte op werk en de zomerperiode, heeft een nieuwe update van FuutView eventjes op zich laten wachten. Daarmee trap ik wel af met een nieuw item: Mooi Beestje! De blogs zijn uiteraard hartstikke leuk om te schrijven, maar ik zat al langer in gedachten om aanvullend een vast item op de website te introduceren, ter afwisseling van alle avonturen die we op de website beschrijven middels de blog. Na lang wikken en wegen is dit Mooi Beestje! geworden, waarin we periodiek een mooi of bijzonder beestje in de schijnwerper zetten. Voor dit eerste item zetten we de zeehond in de spotlight.

Zeeland

We hadden de zeehond nog niet op de gevoelige plaat vastgelegd. Dus waar beter om zeehonden te spotten dan in Zeeland? In maart zijn we een weekendje naar het Grevelingenmeer geweest, waar we de zeehond in dat weekend voor het eerst van dichtbij mooi hebben kunnen fotograferen. Dit was nog niet een gemakkelijke opgaaf. In het Grevelingenmeer, nabij het vakantiepark, schijnen ook zeehonden voor te komen, maar hebben we ze niet kunnen spotten. Dan maar alle spotplekjes af.

Spot 1: De Brouwersdam bij de spuisluis. Het moment dat wij er waren stond er geen zuchtje wind en was er nagenoeg geen stroming, dus ook geen springende visjes. Geen zeehond te bekennen die op zoek was naar een lekker hapje, helaas. Spot 2: Uitzichtpunt de Plompe Toren. Helaas door een bepaald virus dat uitgebroken blijkt te zijn gesloten voor bezoek, dus van dit uitzicht konden we niet genieten. Dan maar vanaf de kant zoeken. We zien in de verste verte wat donkere stipjes, zullen dat zeehonden zijn? In het water zagen we, naast een zaagbek, verder geen actie…

Spot 3: Renesse. Twee uur voor en na eb zijn er zandbanken in de zee waar de zeehonden lekker tot rust komen in de winterzon. En we hadden een klein mazzeltje, het was eb! Hebben we dan toch een beetje geluk vandaag? Driemaal is scheepsrecht toch? Ja hoor! Dat zijn zeker geen rotsen op die zandbank, maar honderden zeehonden. Fantastisch om te zien! Helaas nog wel een beetje ver weg.

De laatste dag waren we naar Zierikzee op zoek naar de Bruinvis. Helaas geen bruinvis te bekennen in Zierikzee. Ook de luisterpaal gaf geen geluid. Maar wat zien we daar toch langs de kant? Een zeehond die zijn kopje nieuwsgierig naar buiten steekt. Wat een snoetje!

Soorten

Er zijn dus twee soorten zeehonden. De gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond is kleiner dan de grijze zeehond. Daarnaast komen zij in verschillen kleuren voor (in de tinten grijs en bruin). De grijze zeehond is doorgaans egaal grijs met af en toe wat vlekjes. Verschil tussen beide soorten is met name te zien aan de kop. De gewone zeehond heeft namelijk een knikje tussen het hoofdje en het snuitje. Bij de grijze zeehond is dit knikje er niet en loopt de snuit eigenlijk door vanuit het hoofdje, in een soort kegelvorm (daarom worden de grijze zeehonden ook kegelrobben genoemd ;)).

Ik zeg wel kopje en ze hebben een schattig snoetje, maar de grijze zeehond kan tussen de 2 á 3 meter lang worden en tussen de 200 en 350 kilo wegen, afhankelijk van het geslacht van het beestje. De gewone zeehond is met 150-160 cm een stuk kleiner en ook een stuk lichter met 65-80 kilo dan haar grotere soortgenoot.

Vlieland

Dit voorjaar ben ik tevens naar Vlieland geweest, hier heb ik een (overigens veel te korte) zeehondentocht gedaan met de rubberboot, waarbij ik beide soorten van dichtbij heb mogen fotograferen. De schipper weet de zeehonden precies te vinden en brengt ons in de buurt van Terschelling. Fantastisch om eens dichterbij te komen bij de zeehonden die op de zandbanken liggen te rusten. En volgens mij zijn ze de toeristen en bootjes meer dan gewend. Ze kijken amper op als we met de boot voorbij varen.

Eten

De snorharen gebruiken ze om voedsel te vinden. Zo schijnen ze met hun snorharen trillingen (van bewegingen) op te kunnen vangen in het water. Ze zijn met name dol op vis en zijn hierin niet kieskeurig. Ze eten met het seizoen mee, waar wij mensen nog wel eens wat van mogen leren ;). Ook andere zeedieren zijn niet veilig bij de zeehond (zoals inktvissen, octopussen, garnalen en krabben). De grijze zeehonden kunnen aanvullend zelfs andere (zeezoog)dieren eten, zoals vogels, kleine gewone zeehonden en bruinvissen.

Bronvermelding

Helaas ben ik geen wandelende encyclopedie. De volgende bronnen zijn geraadpleegd voor de informatie die ik zelf niet helemaal paraat had:

Zeeland.com

Vlieland.org

Zeehondencentrum.nl

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *